Octobre 2017

Revue de presse d’octobre 2017 sur la migration en Afrique de l’ouestRevista de imprensa de outubro de 2017 sobre migraçao na frica Ocidental

Press review of october 2017 on migration in West Africa

PORTUGUES

Governo da Guiné-Bissau està¡ a trabalhar para fazer regressar ao país guineenses retidos na Li­bia

O secretario de Estado das Comunidades da Guiné-Bissau, Dino Seidi, disse hoje que o Governo guineense esta¡ a trabalhar para fazer regressar ao pai­s centenas de cidadanos que se encontram na Líbia em « situaçao preocupante ». (Leia mas)

FRANCAIS
Lutte contre la migration clandestine: La Côte d’Ivoire reçoit un appui financier de plus d’un milliard de FCFA
Le gouvernement vient de recevoir un appui important de la part de l’Union Européenne (UE) et de l’Organisation Internationale pour les Migrations (OIM). D’une valeur de 1 771 milliards de Fcfa, (soit 2,7 millions d’euros), cet appui financier s’inscrit dans le cadre d’un projet dénommé « Initiative Fonds fiduciaire UE-OIM pour la protection et la réintégration des migrants en Côte d’Ivoire». D’une durée de 36 mois, ce projet entend appuyer le gouvernement dans sa politique de retour volontaire et de réintégration durable de ses migrants en Côte d’Ivoire. (Lire l’article)

Sénégal : Paris et Dakar publient une feuille de route concernant les visas, le développement et l’armée
Les Premier ministres français et sénégalais ont publié à Paris une “déclaration commune” portant sur des accords liés à  la délivrance de visas, de collaboration militaire et de projets de développement, à l’issue d’une réunion inter-gouvernementale. (Lire l’article)

Mali : Le royaume des pays Bas accorde 325 millions FCFA pour renforcer l’information et la sensibilisation
D’une valeur de 325 millions pour une durée d’exécution de 15 mois, ce fonds est un appui financier du royaume des pays Bas au gouvernement malien dans le cadre de la mise en œuvre de la politique nationale de migration, a déclaré l’ambassadeur des pays Bas au Mali. Pour JOB FOLKER, le fond permet la protection et la sécurisation des migrants. Selon lui, ce processus nécessite une large sensibilisation  sur les risques liés à la migration irrégulière notamment des dangers sur la mer et le désert dans l’intérêt des deux pays. (Lire l’article)

Au Sénégal, l’église s’engage aux côtés des migrants et réfugiés
A la suite de Caritas Internationalis à Rome, Caritas Sénégal a lancé la campagne de solidarité en faveur des migrants intitulée « Share the Journey». « Ce projet a pour objectif de promouvoir la culture de la rencontre avec les migrants et réfugiés, dans leurs communautés d’origine, d’accueil ou de transit. Il s’agit d’une initiative portée par 165 Caritas à travers le monde, et qui s’étend sur deux ans », a expliqué le secrétaire général de la Caritas Sénégal, le père Alphonse Seck. (Lire l’article)

Le Niger, préoccupé par le rapatriement de ses ressortissants en Algérie
Le Niger a exprimé sa “préoccupation” après les rapatriements massifs par l’Algérie voisine de plusieurs milliers de ses ressortissants. (Lire l’article)

Guinée: Fin des travaux de la 5ème édition du forum tripartite du dialogue social de la CEDEAO
Sous la présidence du ministre en Charge du Travail et de l’Emploi, Damantang Albert Camara, les travaux de la 5e édition du Forum du Dialogue Social Tripartite de la CEDEAO, ont pris fin ce vendredi 27 Octobre après 3 jours d’intenses activités autour de plusieurs thèmes dont l’amélioration sur la migration du travail et de la protection sociale, sur l’harmonisation des législations du Travail et son projet de Directive dans l’espace CEDEAO, ainsi que la présentation du processus de développement du Programme Régional et du Travail Décent de la CEDEAO. (Lire l’article)

Les Nigérians ont peu de chance d’obtenir l’asile en Allemagne
La plupart des migrants qui viennent du Nigeria pour se rendre en Italie risquent leur vie en traversant la Méditerranée. Les responsables politiques européens cherchent à  faire cesser ce phénomène, mais le fait d’injecter de l’argent en Afrique est-il réellement une solution ? (Lire l’article)

Sénégal, France, Union Européenne : un partenariat pour renforcer la contribution des migrations au développement
Une convention de financement entre l’Agence Française de Développement et le gouvernement sénégalais a été signée le 19 octobre 2017 en présence du Premier Ministre Edouard Philippe lors du séminaire intergouvernemental France-Sénégal. L’Agence Française de Développement, l’Union européenne et l’Etat du Sénégal vont cofinancer durant quatre (4) ans et pour un montant de 14 M€ les initiatives des diasporas sénégalaises en faveur du développement du Sénégal. (Lire l’article)

Côte d’Ivoire : Entrée en vigueur de la carte de résident biométrique
La carte de résident biométrique pour les ressortissants hors CEDEAO et la carte consulaire biométrique pour les ressortissants CEDEAO sont entrée en vigueur officiellement. (Lire l’article)

Guinée – Partenariat Afrique-UE: des jeunes plaident pour des emplois décents
En prélude au sommet Afrique-UE prévu en novembre à  Abidjan, des jeunes guinéens ont formulé leurs attentes vis à vis de ce sommet. Plusieurs d’entre eux se sont prononcés, en faveur de l’entreprenariat jeune et l’émergence du secteur privé guinéen et étranger. Ils estiment, que c’est la meilleur façon de réduire le nombre de chômeurs en Guinée.(Lire l’article)

Mali : Financement participatif, la plateforme babyloan.org lancée
Le Conseil national du patronat du Mali (CNPM) a abrité le lancement de la plateforme babyloan.org dont l’objectif est de mobiliser une partie des ressources des migrants et les orienter vers les investissements. C’est une initiative du Projet de formation professionnelle, insertion et appui à l’entrepreneuriat des jeunes ruraux (FIER), en collaboration avec le Fonds international de développement agricole (FIDA). (Lire l’article)

Côte d’Ivoire : Les partis centristes africains et européens discutent de leurs préoccupations en prélude du prochain sommet UE – UA
Une rencontre des partis centristes africains et européens s’est tenue à  Grand Bassam, en prélude au prochain sommet Union Européenne et Africaine annoncée à  Abidjan.(Lire l’article)

Burkina Faso : La migration mixte au cœur des échanges
La traite, les trafics de tout genre, les dangers liés au désert et à la mer sont entre autres risques auxquels de nombreux Africains s’exposent en migrant à la recherche du mieux-être ou pour  sauver leurs vies. Le phénomène prend de l’ampleur et le Haut-Commissariat des Réfugiés (HCR) au Burkina tire la sonnette d’alarme en organisant un cadre de concertation avec les autorités du pays et ses partenaires les 17 et 18 octobre 2017 à Ouagadougou afin de trouver des solutions à cette problématique sous le thème «Mouvement des populations, quelles stratégies de protection ». (Lire l’article)

Crise migratoire en Afrique : Baisse spectaculaire du nombre de migrants traversant le Sahel
Le nombre de migrants traversant le Sahel vers l’Europe a très fortement baissé récemment, a indiqué l’Organisation internationale pour les migrations (OIM), qui explique ce phénomène par les mesures prises par la Libye et le Niger pour combattre la migration irrégulière. Au 11 octobre 2017, 142.913 migrants et réfugiés sont arrivés en Europe par la mer. Plus de 75% sont arrivés en Italie et le reste est réparti entre la Grèce, Chypre et l’Espagne. A la même date l’année dernière, ils étaient 318.791. (Lire l’article)

Immigration clandestine: Entre illusions et déceptions, les rêves brisés de jeunes guinéens
L’accélération de l’immigration clandestine est une des conséquences de l’échec des politiques publiques appuyées par l’Union européenne en Afrique. En Guinée, comme sur le continent noir, ce sont des milliers de jeunes qui caressent le secret espoir de regagner l’Eldorado européen, dans un contexte de souffrances et d’humiliations de toutes sortes. (Lire l’article)

Côte d’Ivoire-4ème Forum Jeunesse UA-UE: « La jeunesse doit être une opportunité et non un problème…» (Daniel Kablan Duncan)
Daniel Kablan Duncan, vice-président de la République de Côte d’Ivoire, a indiqué que la jeunesse doit être une opportunité et non un problème pour les Etats d’Afrique et d’Europe, à  l’ouverture du 4ème forum de la jeunesse de l’Union Africaine et de l’Union Européenne (UE-Afrique). (Lire l’article)

Eucap Sahel Niger présente son bilan et décore les formateurs des forces de sécurité
Une cérémonie de remise de médailles aux missionnaires s’est déroulée au siège d’Eucap Sahel Niger, la mission civile de l’Union européenne chargée d’apporter un soutien au Niger en matière de sécurité. Les missionnaires sont des experts originaires de 15 pays de l’Union européenne (Finlande, France, Irlande, etc) et sont chargés de la formation des agents de police et gendarmerie du Niger. Ces experts sont expérimentés dans divers domaines de sécurité (comme la police, la Gendarmerie), la justice, la logistique. Pour Kirsi Henriksson, chef de mission d’Eucap Sahel Niger, cette médaille est une reconnaissance à l’endroit des missionnaires qui ont accepté séjourner au Niger « pour soutenir l’Etat nigérien dans la lutte contre le terrorisme, la criminalité organisée et la migration irrégulière. » (Lire l’article)

Migration et xénophobie : Jusqu’où veulent aller nos frères algériens?
Expulsions de résidents illégaux de l’Algérie. Des convois de migrants subsahariens, notamment des  Maliens, Guinéens, Ivoiriens, Sénégalais, Nigériens, Gambiens et autres jeunes africains expulsés par les autorités algériennes dans le Sahara. Ils sont abandonnés en plein désert sans nourriture, sans eau. Organisations de société civile ouest-africaines ou êtes-vous ? (Lire l’article)

Algérie: Voyage au bout de l’enfer pour les immigrés guinéens…
La chasse aux migrants reprend de plus belle en Algérie. Ils sont près d’un millier à être reconduits  vers la frontière avec le Niger depuis le mois de septembre dernier. Parmi eux, des centaines de guinéens qui sont dans des situations difficiles. Récemment  près de 500 autres sub-sahariens dont des guinéens déposés à Tamanrasset étaient en passe d’être mis dans les camions  afin d’être convoyés sur le territoire Nigérien, a appris africaguinée.com auprès des guinéens basés en Algérie. (Lire l’article)

Côte d’Ivoire: La jeunesse pour la création de plus d’opportunités d’emplois (Recommandations)
A l’issue du 4e sommet de la jeunesse de l’Union africaine et de l’Union européenne (UE-Afrique) à  Abidjan, les jeunes des deux continents ont recommandé la création de plus d’opportunités d’emplois à  travers la promotion de l’auto-emploi et des conditions fiscales plus souples et plus attrayantes. La jeunesse de l’UE-Afrique a également demandé une meilleure prise en compte dans les politiques gouvernementales et une forte implication des jeunes dans la mise en place des dispositifs respectifs de lutte contre le changement climatique avec entre autres la promotion des emplois verts. (Lire l’article)

Côte d’Ivoire JMA 2017 : De la nécessité d’investir dans l’agriculture pour freiner l’émigration (Experts)
Des experts issus d’agences onusiennes, des cadres de l’administration agricole ivoirienne et une responsable de coopérative agricole ont démontré samedi à  Jacqueville, à  l’occasion de la 37ème Journée mondiale de l’alimentation (JMA 2017), comment l’investissement dans l’agriculture peut freiner les migrations négatives. Au cours d’une table ronde portant sur le thème de la JMA 2017, « Changeons l’avenir des migrations : investissons dans la sécurité alimentaire et le développement rural » organisée à  la mairie de Jacqueville (Sud, région des Grands ponts), les différents intervenants se sont tour à tour prononcés sur la question. (Lire l’article)(Lire l’article)

Mali : Séminaire parlementaire sur la gouvernance de la migration
L’assemblée nationale, le ministère des Maliens de l’extérieur, l’organisation internationale de la migration, et la fondation Friedrich Ebert à table pour deux jours de réflexion pour diminuer la migration irrégulière et ses inconvénients. L’objectif attendu est l’élaboration d’une feuille de route pour une meilleure implication des parlementaires dans la gouvernance de la migration. (Lire l’article)

Guinée-Mamou : la journée mondiale de l’alimentation célébrée en grande pompe
Placée sous le thème « Changeons l’avenir des migrations, investissons dans la sécurité alimentaire et le développement rural», la journée mondiale de l’alimentation a été célébrée le 16 Octobre 2017, dans la préfecture de Mamou. C’est la maison régionale des jeunes qui a servi de cadre à cet évènement qui a enregistré la présence d’une forte délégation du ministère de l’agriculture, accompagnée des représentants des ministères de la pêche, de l’élevage et de l’environnement, ainsi que des partenaires au développement de la Guinée, tous venues de Conakry. (Lire l’article)

Niger: Agadez sous pression des hotspots de Macron
Surpopulation, insécurité croissante, la ville du nord du Niger, devenue carrefour des migrants, s’interroge sur les dégâts collatéraux de ces postes-frontière français avancés installés en Afrique. (Lire l’article)

Sénégal : “Tekki fii” : les premiers résultats du programme présentés
Le programme “Tekki fii” promeut l’emploi, en particulier des jeunes, via l’amélioration de l’offre et le développement de la demande. Il est financé à  hauteur de 26 milliards FCFA par le Fonds fiduciaire d’urgence de l’UE pour l’Afrique, dont l’objectif est d’œuvrer pour la stabilité et de lutter contre les causes profondes de la migration irrégulière et le phénomène des personnes déplacées en Afrique. (Lire l’article)

Sénégal: Compétitivité, formalisation et territorialisation : trois grands défis de l’entreprise sénégalaise
La compétitivité, la formalisation et la territorialisation sont les trois grands défis auxquels la PME fait face, a dit M. Diabira, en marge d’un CRD de lancement au conseil départemental des activités du volet Densification et assistance technique aux PME du “Programme Développer l’emploi au Sénégal”. Il est mis en oeuvre notamment par l’ADEPME et l’AFD. Le Programme “Développer l’emploi au Sénégal”, qui cible huit régions de départ de migrants, vise à s’attaquer à ces défis. Il cherche à  densifier le tissu de PME à travers les pays, mais aussi à assurer une assistance technique aux entreprises pour leur formalisation. La formation professionnelle est aussi un volet de ce programme, dont l’objectif est de s’attaquer aux causes profondes de la migration.(Lire l’article)

ENGLISH

Niger reacts officially to Algeria’s massive deportation of sub-Saharans

The Nigerien government reacted to the massive deportation of its nationals by Algeria, in violation of the agreements between the two countries and of international conventions.(Read more)

Funds of 3.9 million euros announced for Gambia’s migrant integration

The Gambia announced Thursday 3.9 million euros (4.5 million U.S. dollars) in funds for the integration of Gambian migrants back from Europe. The presidency press office said the International Organization for Migration (IOM) has received the special fund. About 1,300 Gambian migrants have so far voluntarily returned to the West African country, said Amie Bojang-Sissoho, director of press and public relations at the presidential office. (Read more)

Nigeria: Edo Govt, NGOs to Empower 1,600 Youths, Women With Vocational Skills

To address the incidence of illegal migration, the Edo State Government in collaboration with Action Aid Nigeria and the Ideal Development Resource Centre (IDRC), have concluded plans to train 1,600 youths and women on vocational skills for self-sustenance. (Read more)

Seek Sufficient Information before Applying for Canadian Visa, Nigerians Urged

Nigerians willing to pursue carriers, invest or study in Canada have been advised to always acquaint themselves with sufficient information about eligibity, procedures and process of migration to Canada and other parts of North America before applying for visa. (Read more)

Gambia: As risks and borders rise, migrants turn back – but with new purpose at home

Back home in The Gambia, Mustapha Sallah and Karamo Keita were strangers: the first, a computer technician; the second, a shop keeper. But like tens of thousands of other West Africans, they had a common goal: to flee grinding poverty and a lack of opportunity, find work in Europe, and send money home. (Read more)

Africa’s « reverse missionaries » are bringing Christianity back to the United Kingdom

York, UK, Fourteen years ago, Reuben Ekeme Inwe’s wife, Roselyn, had a dream. In it Inwe is preaching to a large crowd-not unusual given the young pastor had been delivering sermons in Lagos for years—but this time the faces in the audience aren’t black but white. A material like white sand falls on the building where Inwe and his fictive congregation have gathered. (Read more)

UN: Migrant Deaths in Sahara Likely Twice Mediterranean Toll

West African migrants trying to reach Europe are dying in far greater numbers in the Sahara than in the Mediterranean but efforts to dissuade them may cause new routes to open up, the United Nations migration agency said on Thursday. (Read more)

Conference on migration begins at University of Ghana

A two-day conference has begun at the conference hall of the Institute of Statistical, Social and Economic Research (ISSER) of the University of Ghana to discuss how countries, particularly in Africa could deal with migration and mobility issues. The conference, organised jointly by the United Nations University World Institute for Development Economics Research (UNU-WIDER) and the African Research Universities Alliance (ARUA) would discuss among other things, migration and rural-urban development, migration policy and governance, and environmental and natural resources.(Read more)

Ghana: Centre for Migration Studies is 10 Years

The Centre for Migration Studies (CMS), a multi-disciplinary Centre located in the College of Humanities, University of Ghana, Legon, has launched its 10th anniversary celebration activities. The week-long celebration scheduled for October 26 and 27, will have activities such as Radio and Television Talk shows, a public lecture on October 18, 2017, Alumni Association’s Anniversary Dinner and the Anniversary Conference to climax the celebration. (Read more)

Nigeria: FG reveals number of citizens who fled Nigeria in 2016

Federal Commissioner, National Commission for Refugees, Migrants and Internally Displaced Persons (NCFRMI), Sadiya Farouq, at a consultative forum on Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, in Lagos on Thursday, said the 36,000 migrants, according to the Italian Ministry of Interior, accounted for 21 per cent of the total 171, 299 immigrants who arrived in Europe by sea. “In March 2017, there were 1, 899, 830 internally displaced persons in Nigeria due to various insurgencies and environmental disasters. For these reasons, about 200, 346 Nigerians fled in 2016 alone and were granted refugee status in neighbouring countries of Cameroon, Chad and Niger,” she said. (Read more)

Refugees can become assets to Ghana – UN-WIDER Director

Refugees can contribute significantly to development in Ghana if government pursues integration policies targeted at identifying and imploring their knowledge, expertise and labour, this is the posturing of Professor Finn Tarp of the United Nations University. Speaking at a conference held jointly by the United Nations University World Institute for Development Economics Research (UNU-WIDER) and the African Research Universities Alliance (ARUA), Prof. Tarp explained that regardless of the fact that different circumstances surround the movement of refugees, these persons if implored, can help the country progress. (Read more)

Remittances to developing countries expected to reach $450b in 2017

Remittances to low-and middle-income countries would recover in 2017 after two consecutive years of decline, says the latest edition of the World Bank’s Migration and Development Brief. The Bank estimates that officially recorded remittances to developing countries are expected to grow by 4.8 per cent to $450 billion for 2017. Among major remittance recipients, India retains its top spot, with remittances expected to total $65 billion this year, followed by China ($61 billion), the Philippines ($33 billion), Mexico ($31 billion) and Nigeria (($22 billion). (Read more)

Nigeria: Ambode puts Lagos infrastructure deficit at over $50b

Lagos State Governor Akinwunmi Ambode, yesterday said Lagos has an infrastructure deficit of $50 billion. The figure, he clarified, excluded the Housing and Education sectors infrastructure deficit. He made the disclosure at the Lagos Infrastructure Roundtable, pointing out that the present infrastructure deficit of the state could only be imagined. He added that the situation was worsened by the increasing population of Lagos State, estimated at 24 million people and still counting, he said, was equal to the population of some 30 African countries put together. (Read more)

Average 24 Nigerians deported daily between January, June via Lagos Airport – Ministry

No fewer than 4,281 Nigerians were deported from several European, American and African countries through the Murtala Muhammed International Airport (MMIA), Lagos, between January and June this year. This gives an average figure of 24 Nigerians deported daily via the airport in the first six months. Figures obtained by the News Agency of Nigeria from the Ministry of Interior showed that the deportees comprised 2823 males and 1458 females. According to the document, 2251 of the deportees arrived in the country through chartered flights while 2030 others came by regular flights. (Read more)

PSI urges Nigeria, world leaders to ratify UN, ILO instruments on migrants’ rights

The Public Service International (PSI) has called on the Federal Government of Nigeria and leaders of countries across the world to ratify and implement key international instruments to protect the rights of migrants in the recruitment process, during their work placements and upon return to their countries of origin. (Read more)

Nigeria: House Okays 25% Salary Top-Up for Teachers in Rural Areas

The House of Representatives has passed a resolution mandating the Universal Basic Education (UBE) to ensure additional 25 per cent salary increase to teachers in rural areas to serve as incentives to prevent them from leaving the hinterlands. (Read more)

Government Should Declare Youth Unemployment a National Disaster

If the Gambia is to remain strong into the future, we must « as a nation”regain our self-reliance and pride and urge President Barrow to declare youth unemployment a national disaster, treat it as a catastrophe and an emergency, and henceforth set aside an emergency fund to sustain and decrease poverty, insecurity, death, and migration. (Read more)

FAO using agricultural opportunities to stem distressed migration in Africa

One of the measures being adopted by the United Nations (UN) Food and Agriculture Organization (FAO) in Africa to check distressed migration is by creating opportunities in agriculture, Deputy Director General and African Regional Representative Bukari Tijani disclosed here on Monday. Addressing the African Regional Food Day as part of activities marking World Food Day (WFD), in Africa Tijani said FAO was also looking at supporting institutional capacities to deal with large movements of refugees and migrants from agriculture and poor rural point settings scaling up innovative solutions to migrations, food insecurity and in rural development. (Read more)

Nigeria Immigration Service Rules Out Visa On Arrival For Africans

The Nigeria Immigration Service (NIS) has said that there was no policy for issuance of visa on arrival Africans visiting the country. A statement by the Service’s Public Relations Officer, Mr. Sunday James, an Assistant Comptroller of Immigration (ACI), said the clarification had become necessary, in view of a “recently circulated visa policy”. (Read more)

How Big Water Projects Helped Trigger Africa’s Migrant Crisis

Major dam and irrigation projects are drying up the wetlands that sustain life in the arid Sahel region of Africa. The result has been a wave of environmental refugees, as thousands of people flee, many on boats to Europe. (Read more)

Nigeria: FG Urges Citizens To Desist From Illegal Migration

The Senior Special Assistant to the President on diaspora has urged Nigerians to desist from migrating illegally from the country or having the thought of absconding during pilgrimage to Jerusalem. Abike Dabiri-Erewa stated this in Abuja during a courtesy visit to the executive secretary of the Nigeria Christian Pilgrim commission, Rev Uja Tor Uja. (Read more)

Ghana : Migration due to famine is unacceptable – UWR Minister

Alhaji Sulemana Alhassan, Upper West Regional Minister has stated that migrating as a result of famine is an unacceptable phenomenon that needs to be addressed. He said migration in Ghana was a common activity but with regards to the Upper West Region, it was alarming as many of the youth after the farming season travel to the south in search of non-existing jobs resulting in some dropping out of school and some engaging in social vices. (Read more)

Burden of beginning again: The sad tales of Nigerian deportees

SHOLA ADEKOLA writes about the ordeals that illegal migrants of Nigerian extraction go through and the need to arrest the situation. (Read more)

Find solution to killings of Nigerians in South Africa, Gambari urges NASS

Nigeria’s former Permanent Representative to the United Nations, Prof. Ibrahim  Gambari,  has urged the National Assembly to seek aggressive measures in addressing the rising rate of attacks on Nigerians in South Africa. He made the call when the Vice Chairman, Senate Committee on Foreign Affairs, Sen. Shehu Sani, visited him in Abuja. At the backdrop of recent killing of Ibrahim Badmus, 25-year-old Nigerian, during a police raid in Vaal, near Johannesburg, Gambari said it was one killing too many. (Read more)

Liberia: Glaring Issues Unaddressed At World Food Day Celebration

The celebration of World Food Day last Monday, was a scene that afforded the audience a profound understanding of migration, investment in food security and rural development. However, land acquisition, storage facilities, loans to farmers, farm to market roads and agricultural knowledge dissemination are challenges farmers are still faced with, but were not adequately addressed. (Read more)

Ghanaian Cycles 19 Days from Denmark to Swansea to fight against Illegal Migration

Migration remains and will continue to be a historic human phenomenon that cannot be stopped but can be effectively managed to transmit gains of development to both the migrant and host countries. There has always been a wave of refugees mostly from Africa trying to enter Europe illegally. Many of these in the last couple of years have been held up at the « jungle » in Calais-France. In a bid to promote safe migration for Africans, Kwame Oti, a Ghanaian studying War and Conflict Journalism at Swansea university has cycled from Denmark to Swansea. (Read more)

Gambian migrants contribute 22% of GDP

The Minister of Foreign Affairs and Gambians Abroad has said that Gambian migrants contributed 22% of the country’s gross domestic product (GDP) in 2016. Minister Ousainou Darboe said this statistics is according to a report by IFAD in June 2017 which also confirmed that The Gambia is second country in Africa that relies on remittances to GDP, just below Liberia at 31%. A remarkable $181 million was remitted by Gambian migrants in 2016, Darboe added. It is for this reason, among several others, that the new government is working very hard to harness the role of its diaspora in national development, officials said. (Read more)

Gambia: Senior Security Personnel Meet Tourism Minister

The Minister of Tourism and Culture, Hon. Hamat N.K. Bah, met tourism stakeholders on Monday at the Banjul International Airport in Yundum. The gathering was among other things geared to meet and to discuss issues with a view to coordinate their activities and efforts to make this year’s Tourist Season the best in terms of products and service delivery. The Tourism hospitality industry comprised among other things, products and services, designed, developed and marketed nationally and internationally. The Minister promised the whole country that he will ensure that the tourism sector is revitalised in order to contribute immensely in the GDP of the country. The Minister also promised the country that there will be many tourists coming to the Gambia this year than ever before. He promised to re-energise the Sector to a vibrant one in order to create jobs for more than 20,000 Gambians. (Read more)

Returning migrants to The Gambia: the political, social and economic costs

The Conversation Hardly a day goes by without a discussion on the migrants (including) who have entered Europe in large numbers since 2015. Under the European Union Commission’s launched in 2016, one of the major short-term objectives is to ‘, and last week, the president of the EU Commission a ‘more effective ‘. That said, return is tricky. It is unclear how effective it is in deterring future migration. And it may even have detrimental effects on the countries of origin. Take the Gambia for example. (Read more)

West Africa: Salesian missionaries are bringing hope to 29,000 youth across Ghana, Liberia, Nigeria and Sierra Leone

Salesian missionaries in the West African Province are serving more than 29,000 youth across four countries including Ghana, Liberia, Nigeria and Sierra Leone. Both Christian and Muslim youth attend Salesian schools, vocational and technical training, youth centers and social development programs. The Salesian centers and programs are led and staffed by 167 Salesian missionaries. (Read more)

Ghana: Government to beef up security services

The government is to embark on a massive recruitment exercise to beef up the strength of the security agencies. It has also put in place measures to provide the security services with the essential logistics to enable them to operate efficiently and effectively. The Minister of the Interior, Mr Ambrose Dery, who made this known at an international conference to commemorate the 10th anniversary of the Centre for Migration Studies (CMS), University of Ghana, in Accra last Thursday, did not give the numbers to be recruited but indicated that the move would ensure that citizens and their properties received the best of protection. (Read more)

Nigeria: Conference seeks more impact for African Philanthropy

Ways to make philanthropy more impactful on the African continent received a boost during the fourth Annual Conference of the African Philanthropy Forum (APF) at the Eko Hotel, Victoria Island, Lagos. Speaking on the topic, ‘Migration and Natural Disasters: Philanthropists Taking the Lead’, West Africa Director, Ford Foundation, Innocent Chukwuma, called on philanthropists to pay attention to the underlying causes of illegal migration, invest in the challenge and reverse factors killing the aspiration of youths on the continent. He also urged countries to re-appraise their policies to support young people. (Read more)

Fatty hails Gambians in the diaspora

The Minister of the Interior Mai Ahmad Fatty has heaped praises on Gambians in the diaspora for their positive contribution towards national development. Fatty spoke as he briefed journalists on the recent trip he made to Rwanda, the venue for a high level meeting on the adoption of an African Union procedure on Migration, Refugees and Internally Displaced Persons. Last week’s meeting in Kigali was attended by African ministers and experts in the areas of migration, refugees and forced displacement matters. Minister Fatty said the participating ministers proposed new amendments with regard to the current AU procedure on the free movement of persons on the continent. (Read more)

Opening of borders won’t undermine economy – Akufo-Addo

President Nana Addo Dankwa Akufo-Addo has given an assurance that the Open-Border Policy, adopted by the government since June 2017, will not undermine the economy. He said a fundamental part of the government’s strategy for growth had been to associate Ghana strongly with the process of regional and continental integration, adding that the measures put in place by the government should make Ghanaian businesses more competitive in West Africa, Africa and beyond. “It is for this reason that the government has taken the decision to open all our borders to operate for 24 hours. This will boost trade and tourism, and then, we can reap the economic benefits,” he said. (Read more)

Immigration cautions against use of force on migrants

The Comptroller General of Nigeria Immigration Service (NIS), Mr. Mohammed Babandede, has advised against the use of force in managing migrants in the country,Speaking with newsmen at Mfum on the Nigeria-Cameroun border on the influx of migrants from Southern Cameroun into Nigeria, following the crisis in the area, the Babandede said: “For now, we are not prosecuting any people. You know we are migration managers; we don’t want to look at it at the criminal side. (Read more)

Add Comment